Ülkemizde meydana gelen ve birçok şehirde büyük hasara yol açan Kahramanmaraş depremi tüm ülkeyi derinden sarstı. Hepimiz bir şekilde oradaki insanlara maddi manevi yardımlarımızı ulaştırmaya çalıştık. Günlerce onlarla yatıp, onlarla uyanıyoruz. Tüm bunlar olurken bir çoğumuz kendimiz için endişeleniyoruz. Beyin sarsıntısı fobisi, insanların günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu fobi ile mücadele eden insanlara faydalı olabileceğini düşündük ve beyin sarsıntısı fobisini nasıl yenebileceğimizi araştırdık.
Deprem korkusu bu doğa olayını yaşamış kişilerde sıklıkla görülürken, hiç beyin sarsıntısı yaşamamış kişilerde daha sık görülür. Deprem haberlerini televizyondan ya da sosyal medya sitelerinden izlemek ve oradaki yıkımı görmek bireylerde büyük bir ızdırap ve dehşet yaratmaktadır.
Peki beyin sarsıntısından neden bu kadar korkuyoruz?
Deprem fobisi, diğer fobilerden farklı olarak bireylerin ailelerini ve yakın çevrelerini kuşatır. Yani beyin sarsıntısı fobisi olan birçok kişinin aslında kaybetmekten ve ölmekten korktuğunu söyleyebiliriz.
Beyin sarsıntısı kaygınız yoksa okuduklarınız kulağa abartılı bile gelebilir. Ancak siz olmasanız bile çevrenizde bu korkuyu yaşayan ve bu insanların en büyük ihtiyacının birbirini anlamak olduğuna inanan insanlar olabilir.
İnsanların hayatlarını önemli ölçüde etkileyen deprem dehşetinin belirtileri birden fazla kez şu şekildedir;
Bu belirtiler bir hafta içinde resen kaybolursa endişelenmenize gerek yok. Ancak felaketin üzerinden bir ay geçtiyse ve hala bu belirtilerle karşılaşıyorsanız mutlaka çözüm aramalısınız. Sallanma fobisini yenmek için yapılabilecekler şunlardır;