Uzungöl Millet Bahçesi Projesinin Yürütülmesinin Durdurulması Kararı
Samsun Bölge İdare Mahkemesi, TRABZON’un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de yapılması planlanan millet bahçesi projesinin, kamulaştırma alanlarında mülkiyet sorunlarına yol açtığı gerekçesiyle “yürütülmesinin durdurulmasına” karar verdi.
Çaykara ilçesindeki turizm merkezi Uzungöl’de, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Çaykara Belediyesi tarafından 2022 yılında 95 bin 242 metrekare alanda millet bahçesi projesi hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan proje kapsamında ihale ve kamulaştırma süreci başladı. Uzungöl Birlik Platformu, kamulaştırma çalışmalarında mülkiyet sorununa yol açtığını iddia ettiği projenin yürütmesinin durdurulması için Trabzon İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İdare Mahkemesi, projenin iptali talebini kamu yararına olduğu gerekçesiyle reddetti. Yerel mahkemenin bu kararı temyiz edildi.
BÖLGE İDARE MAHKEMESİNDEN YÜRÜTME KARARI
Samsun Bölge İdare Mahkemesi, bölgede davacı açısından onarılamaz ve imkansız zararlar oluşabileceğini değerlendirerek, projenin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi. Kararda, “Söz konusu sürecin uygulanmaya devam edilmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin davalı yönetime geçeceği ve inşaat faaliyetlerine başlanacağı dikkate alındığında, davacı açısından onarılamaz ve imkansız zararların doğması şüphesiz mümkündür. Açıklanan nedenlerle yürütmenin durdurulması ve talebin reddi kararının iptaline, 2577 sayılı İdari “Yargılama Usulü Kanununun 27/2 maddesi uyarınca, yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi. Herhangi bir garanti olmaksızın söz konusu işlem.”
‘VATANDAŞIN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINMADI’
Uzungöl Birlik Platformu temsilcisi İdris Akyüz, proje kapsamında kamulaştırma alanlarında mülkiyet sorunu yaşandığı gerekçesiyle yargıya başvurduklarını belirterek, “Buraya yapılacak millet bahçesinin planı hazırlandı. ancak bu alanla ilgili 2018 yılında iptal edilen plan ve 18’inci unsurun uygulanması nedeniyle yerlerimizde arazilerin yüzde 33’ünde azalma yapıldı.Ancak vatandaşların kamulaştırma alanında yaklaşık 2.500 metrekarelik kaybı oldu. Belirlenen planda oradaki vatandaşların ihtiyaçları dikkate alınmadı. Burada yaşanan mağduriyetleri ilgili makamlarla görüşerek Uzungöl için sürdürülebilir bir planın hayata geçirilmesini istedik. Akabinde konuyu yargıya taşıdık.” Trabzon İdare Mahkemesi kamu yararını gerekçe göstererek talebimizi reddetti; konuyu temyize götürdük. Sonunda projeyle ilgili yürütmenin kesin olarak durdurulmasına karar verildi” dedi.