Avrupa’nın çilek tarlalarında kriz
Donana Ulusal Parkı’nda yaşananlar aslında bir süredir “geliyorum” diyen bir sorunun yansıması. İspanya’nın dünyaca ünlü sulak alanlarından biri olan Donana Milli Parkı kuraklıkla karşı karşıya. Özellikle ülkenin güneyindeki bu doğal cennette bulunan ve suya muhtaç olan çilek tarlaları, yine UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bu milli parkın yer altı su kaynaklarını tüketmektedir.
Muhafazakar Endülüs bölgesel hükümeti, Donana Milli Parkı’nı korumak ve yer altı sularını izinsiz çıkarıp çilek tarlalarında kullanan yüzlerce çiftçiye karşı önlem almak yerine, yasadışı çilek yetiştiriciliğini yasallaştırmayı hedefliyor. Avrupa Birliği Konseyi, uluslararası çevre örgütleri ve İspanya’nın liberal merkezi hükümeti yaşananların bir skandal olduğunu savunuyor.
Donana Ulusal Parkı Biyolojik Araştırma İstasyonu yöneticisi Eloy Revilla, durumun kritik olduğunu söylüyor. 51 yaşındaki Revilla, 1.200 kilometrekare büyüklüğünde; Yabani atların, milyonlarca göçmen kuşun, kaplumbağaların, vaşakların, şah kartallarının ve diğer hayvanların yaşam alanı olan bu milli parkı bilen ve bilenlerdendir.
ölüm sembolü
Revilla, koluyla uzaktaki sarı-kahverengi bozkırları işaret ediyor. Bozkır çam ağaçları ile çevrilidir. “Sığ sularında binlerce flamingo, yengeç, salyangoz ve böcek larvasının yüzdüğü bir lagündü” diyor. Bugün o lagün, yer altı su seviyesi sürekli düştüğü için kurumuş çamura dönüşmüştür. Bu, Donana Ulusal Parkı’nın kademeli olarak ortadan kaybolmasının bir sembolü olarak kabul edilir. Revilla, parktaki biyomun ve çeşitliliğin kalbi olarak kabul edilen lagünlerin yüzde 60’ının çoktan kurumuş olduğunu açıklıyor. Lagünlerle birlikte bu tabiat parkını sığınak olarak gören birçok canlının neslinin tükendiğini belirtiyor.
Parkın kuzeyinde ve batısında 100 kilometrekareden fazla alanda birden fazla çilek ekim alanı bulunuyor. Plastik korumayla kapatılan bu alanda çilek yetiştiriliyor ve Almanya, Avusturya, İsviçre ve Lüksemburg’daki süpermarketlerde bolca satılıyor. Başta çilek ve ahududu olmak üzere kırmızı meyve ticareti, örneğin turizmden sonra ülkenin güneyindeki Huelva bölgesinde en önemli ekonomik sektör.
On yıllardır, Donana Ulusal Parkı bölgesindeki çilek yetiştiricilerinin sayısı istikrarlı bir şekilde arttı. İspanya’da yetiştirilen çilek ve ahududu gibi meyveler, Kuzey ve Orta Avrupa’da yetiştirilenlerden daha ucuza mal oluyor. Bu bölgedeki ihracat patlamasından çok memnun olan İspanyol politikacılar da, parkın su kaynaklarını yağmalayan çiftçilere göz yumdular.
Su hırsızlarına karşı savaşmak zor
Son olarak, Avrupa Adalet Divanı’nın 2021’de Donana Ulusal Parkı’nda su hırsızlığı ve parkı korumaya yönelik tedbirlerin alınmaması nedeniyle mahkûm edilmesinin ardından, sorumlu departmanlar ve politikacılar üzerindeki baskı arttı. Ülkedeki su kaynaklarının korunmasından sorumlu daire, yer altı sularını çalan hırsızlara karşı denetimler düzenlemeye ve bunların peşine düşmeye başladı. Çevre Polisi de tespit edilen yerlere giderek, çiftçilerin kaçak su kaynağı olarak kullandıkları kuyu ve çeşmeleri kepçelerle kapatarak, üzerlerine beton dökerek mühürlemeye başladı. Bazı yerlerde başarı sağlanmış olsa da bazı yerlerde çiftçiler başka bir noktada kaçak su çıkarmaya ve kendi tarlalarında kullanmaya devam ettiler.
Almanca konuşulan birçok ülkede süpermarket zincirlerine çilek ve benzeri ürünleri dağıtan 20’den fazla Avrupalı üretici firma, Yaban Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) davetine olumlu tepki verdi. Bu davette, İspanyol siyasetçilerin ve çiftçilerin, bu değerli Avrupa çilek tarlalarının rezil olması riskini almamaları için kalıcı tarımın sağlanması talebi de vardı.
Bu arada çevre ve iklim örgütleri, çiftçiler ve politikacılar arasında olduğu kadar çiftçilerin kendi aralarında da su konusunda şiddetli bir çekişme yaşanıyor. Suyu kullanma izni olanlar ile suyu kaçak kullanan çiftçiler arasındaki mücadele amansız. Dalda’da, sürdürülebilir üretimi savunan ve sürdüren ve çabayı aralarındaki kara koyunlarla savunan çiftçiler tehditlerden bahsediyor.
İklim değişikliği sorunu çözümü zorlaştırıyor
Küresel iklim kriziyle birlikte yaşanan su yükü, Donana Ulusal Parkı’nın kurumasına neden olmakla kalmayıp, artan biçimde çilek tarlalarının da kurumasına neden oluyor. Çilek tarlalarının yoğun olduğu Huelva bölgesinin Çiftçiler Birliği Freshuelva, bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 daha az çilek hasadı yapılacağını duyurdu. Su sorunu o kadar önemli hale geldi ki işini usulüne uygun yapan çilek yetiştiricileri bile yağışsızlıktan tarlalarının çalışamaz hale geldiğini söyleyerek üretimi durduruyor.
Endülüs bölge yönetiminin başkanı ve muhafazakar Halk Partisi üyesi Juanma Moreno’yu sorun ilgilendirmiyor. Aksine Moreno, 600 yasadışı çilek plantasyonu operatörünü yasalaştırma planıyla zaten var olan su savaşını tırmandırıyor. Bölgedeki su sıkıntısıyla hiçbir ilgisinin olmadığını savunan Moreno, yaşananlardan İspanya merkezi hükümetinin başındaki Sosyal Demokrat Başbakan Pedro Sanchez’i sorumlu tutuyor.
Moreno’ya göre İspanyol merkezi hükümeti bölgeye yeterince yatırım yapmıyor ve Donana Milli Parkı’na ve çilek üreticilerine daha fazla su sağlamak için çaba göstermiyor. Sosyal Demokrat Başbakan Sanchez yaptığı açıklamada, muhafazakar Moreno’nun yasadışı çilek üreten 600 şirketi yasallaştırma planlarını engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.